Bij veel tuincentra en boomkwekerijen zijn verschillende soorten druivenstruiken te vinden die ook goed in Nederland groeien. Als u van plan bent een druivenstruik te planten, moet er eerst gekozen worden tussen een witte of blauwe druif.

Een goede witte druivenstruik voor beginners is de Vitis Vinifera ‘Bianca’. Deze soort is goed bestendig tegen vorst en verschillende ziekten. De zoete en sappige druif kan het best geoogst worden in august en september.
Een andere witte druivensoort die hier veel op lijkt is de Vitis Vinifera ‘Vroege van de laan’. Ook deze druif is zoet en sappig en wordt geoogst in august.

Een blauwe druivenstruik die goed in Nederland groeit is de Vitis Vinifera ‘Boskoop Glory’. Deze soort struik geeft zoete druiven, zelfs tijdens een slechte zomer.

Planten

De optimale periode om een druivenstruik te planten is rond het voorjaar of het late najaar. Een druivenstruik kan snel groeien en heeft dan ook veel ruimte nodig. Verder hebben druiven veel zon nodig en een kalkrijke grond nodig. Een muur, rekje of paal voor de struik om langs te groeien is ook nodig.

Plant de struik 10 tot 30 cm van de muur of paal af. Maak vervolgens de omliggende grond goed nat en meng wat kalk erdoorheen (indien de grond niet kalkrijk is). Wanneer de druiven beginnen te groeien, kunnen de takken worden vastgebonden aan het rekje.

Onderhoud en snoeien

Om de druiven in optimale conditie te houden, kan tijdens het voorjaar de struik bemest worden. In het najaar kan het best kalk worden toegevoegd aan de grond waar de struik in staat. Aan het einde van een warme zomerdag is het aan te raden om de struik een beetje water te geven.

De struik moet twee keer per jaar gesnoeid worden: na het vallen van het blad in het najaar en aan het einde van december. Let er wel op dat het niet vriest tijdens het snoeien, want dit beschadigt de struik.