Het logistieke proces uitgelegd

Hoe komen spullen waar ze moeten zijn? Het logistieke proces begint bij de bestelling van een product en eindigt pas wanneer het pakketje aan de deur wordt bezorgd. Het gaat simpelweg over hoe je goederen van de ene naar de andere plaats krijgt. Verschillende mensen en bedrijven zijn betrokken bij het verzorgen van het transport. Een pakketje heeft soms een lange weg te gaan naar de eindbestemming. Voordat het pakketje bij je aan huis wordt bezorgd is het vaak al in een fabriek of distributiecentrum geweest en misschien wel over land, over zee en door de lucht vervoerd.

Wie werken er in het distributiecentrum?

In de logistieke branche werken veel mensen met verschillende studies en achtergronden. De logistiek medewerker werkt in een distributiecentrum of een magazijn. Een distributiecentrum is een grote hal waar goederen binnenkomen en worden bewaard.

De logistieke medewerker is onder andere verantwoordelijk voor het laden en lossen van spullen. Daarbij worden verschillende hulpmiddelen gebruikt zoals heftrucks, transportbanden en vrachtwagens. Een logistieke planner verwerkt bestellingen, beheert de voorraad en zorgt ervoor dat er voldoende personeel aanwezig is. Wanneer een bestelling klaar is voor transport, wordt deze door een vrachtwagenchauffeur opgehaald. De chauffeur krijgt deze opdracht doorgaans van de logistiek planner.

Van het distributiecentrum naar de afnemer

De vrachtautochauffeur kan de lading rechtstreeks naar de klant brengen, maar in veel gevallen wordt de lading naar een ander logistiek platform gebracht. Denk bijvoorbeeld aan een zeehaven, een vliegveld of een trein depot. Het beste transportmiddel is uiteindelijk afhankelijk van veel factoren. De meest snelle optie is vervoer per vliegtuig, maar dat is lang niet de meest duurzame en goedkope manier van transport. Een goederentrein of een schip is dan een betere keuze. Bovendien kan op die manier veel meer vracht worden vervoerd. Al met al is het logistieke proces dus een behoorlijke puzzel waarbij veel partijen betrokken zijn.