Hoe schadelijk is de geur van dode rat?

geur dode rat schadelijk

Er zijn mensen die ratten als huisdier hebben, die zijn dan ook een stuk mensvriendelijker dan de ongewenste rat dat onder ongedierte valt. Van dat soort ongedierte zien de meesten ook liever een dode dan een levende rat. Toch kunnen dode ratten in huis een probleem vormen, waarvan sommige zelfs ernstig.

Deze kunnen uiteen lopen van een vieze geur tot vliegen en ziektes. En, daar de geur dode rat schadelijk kan zijn, wil je er geen of meerdere in je huis hebben. Een dode rat begint over het algemeen al binnen drie dagen te stinken, dit alles afhankelijk van de temperatuur waar het dode beest(je) zich in bevindt.

Wat maakt het zo schadelijk?

Het weefsel van dieren bestaat hoofdzakelijk uit eiwitten. Bij een dood dier is eiwitafbraak(proteolyse) z’n laatste activiteit. De microben in darmkanaal en luchtwegen zijn als eerste actief en verspreiden zich naar de rest van het weefsel. De gassen die vrijkomen zijn over het algemeen: kooldioxide, waterstofsulfide, ammoniak en methaan.

De zwavelhoudende aminozuren cysteïne en methionine ondergaan een bacteriële verandering wat zal leiden tot: ammoniak, thiolen(ontbindingsgassen met een onaangename geur), pyrodruivenzuur, sulfiden en waterstofsulfidegas. In een afgesloten ruimte kunnen thiolen, waterstofsulfide en ammoniak giftig zijn. Dus zit je in een te kleine kamer en heb je gezelschap van dode ratten, dan kan de geur dode rat schadelijk zijn en je vreselijk ziek maken.

geur dode rat schadelijk

Rodenticiden helpen de geur niet voorkomen

Er zijn zat fabrikanten van ratten- of muizengif die beweren ongedierte te doden en te verdrogen zonder dat er naderhand een nare geur vrijkomt. Er zullen er zat zijn die deze beweringen ondersteunen, maar dat zijn eerder verkooppraatjes dan werkelijkheid. Rodenticiden of andere producten zullen namelijk nooit volledig de geur van een rottend knaagdier doen voorkomen. Er zijn er die kunnen de geur minimaliseren, maar het beste is gewoon om het karkas te verwijderen.

Het voornaamste is om de locatie van de geur te identificeren waar deze het sterkst is, zodat je weet waar je moet beginnen. Vaak zijn het plekken, zoals kelders, zolders of spouwmuren, omdat daar weinig activiteit is. Het vinden van dode karkassen kan daardoor best een uitdaging zijn. Is het thuis echt niet meer te harden? Dan is het misschien verstandig om een professional in te schakelen.